Menu Close

[HowTo] Micro MinimOSD setup Naze32

MicroMinimOSDConnections

We hebben in een ander artikel al beschreven hoe je de MinimOSD programmeert en aansluit. Er is inmiddels een micro MinimOSD op de markt gekomen die heel wat kleiner is. Alle overbodige componenten zijn weggelaten waardoor deze zo groot is als een euro. Geen gedoe met +5V bruggen solderen en hij steekt ook geen halve meter meer uit je drone.

We gaan in dit artikel alleen in op:

 • Het aansluiten op een FTDI programmer;
 • Flashen van nieuwe firmware;
 • Aansluitpunten naar de andere hardware zoals een camera en de naze vliegcontroller.

Voor overige informatie zoals instellen van parameters verwijzen we je door naar het artikel waar de MinimOSD staat beschreven.

Stap 1 :: 90 graden headerpin’s solderen

MicroMinimOSDHeaderPins
Micro MinimOSD met headerpins

Wat een beetje een nadeel kan zijn is dat dit ding heel erg vierkant is en dat alle aansluitingen rondom zitten. Als je dan alles wilt gebruiken en aansluiten dan steken er aan alle kanten kabeltjes uit en verlies je dat ‘compacte’ gevoel. Wat ik gedaan heb is de FTDI kant voorzien van gebogen headerpin’s om deze aansluitingen aan de andere kant uit te laten komen. Tevens heb ik de soldeerpad’s die ik ga gebruiken alvast wat van tin voorzien.

Op deze micro MinimOSD zitten twee aansluitingen om het voltage te meten van LiPo’s. Dat kan heel handig zijn om in je beeld te zien als de accu op begint te raken. Ik gebruik deze twee poorten niet omdat ik de vbat oplossing gebruik in de Naze32. Voordeel daarvan is dat de Naze de ‘Low Batt’ melding doorgeeft aan de MinimOSD. Daardoor zie je de melding alsnog in je beeld maar het allerbelangrijkste is dat de Naze32 een pieper laat afgaan die op mijn drone’s zitten. Daarmee hoor je ook dat de accu lage spanning heeft.

Stap 2 :: Aansluiten Micro MinimOSD aan de FTDI adapter

MicroMinimOSD-FTDI

Dan gaan we de boel aansluiten net zoals we dat doen voor de gewone minimOSD. Ik heb willekeurige kleuren gebruikt om aan te sluiten. Het belangrijkste is dat je de juiste poorten wederzijds aansluit en geen kortsluiting maakt anders is het witte rook. Je kunt er voor kiezen om de kabels aan je minimOSD te laten zitten en ergens inje drone te verstoppen zodat je later deze kunt gebruiken om hem opnieuw te programmeren of bij te werken. Weet dat je veel instellingen straks via je zender kunt instellen. Dat kan zeker met de Multiwii-OSD firmware. Dit is dan ook de firmware die ik ga laden omdat deze het beste wordt ondersteund door Cleanflight (software tool om de Flip32/Naze32 te programmeren en configureren).

Kleur op foto:FTDI poort:Micro minimOSD:
BruinDTRDTR
RoodRxTx
OranjeTxRx
GeelVCC+5V
GroenCTSGND
BlauwGNDGND

Stap 3 :: Software downloaden

Als we alles goed hebben aangesloten prikken we de USB poort in een PC en laten we de drivers installeren.

 • Download nu de MWOSD firmware
 • Download ook de Arduino software via deze link

Stap 4 :: Micro MinimOSD programmeren met laatste firmware

In de MW OSD RX.X zip file zitten meerdere bestanden:

 • De folder MW_OSD bevat de Arduino software;
 • De MW_OSD_GUI bevat de software om je OSD scherm anders in te stellen.
 1. Open de arduino tool, en in de tool open je het MWOSD project (MW_OSD.ino). Je ziet in de Arduino tool meerdere tabbladen openstaan;
 2. Selecteer via tools de juiste board en poort om te kunnen praten met de MinimOSD. Als je een FTDI adapter hebt kun je prima gebruik maken van ‘Arduino Pro of Pro Mini AT Mega328 (5v 16MHz)’;
 3. Pas de flight controller aan in de config.h (Cleanflight b.v.) en wat je eventueel nog meer wil wijzigen of uitschakelen (ik heb bijvoorbeeld de decimal char op “,” ingesteld ipv “.”)
 4. Klik vervolgens op upload en wacht geduldig. Uploaden duurt ongeveer 1 minuut.

Stap 5 :: MW OSD GUI gebruiken

 1. Ga naar de MW OSD RX.X folder en ga naar de MW_OSD_GUI subfolder;
 2. Ga naar de juiste subfolder die geschikt is voor jouw operating systeem;
  1. Als je Windows 64-bit gebruikt is het verstandig om Java JRE 32-bit te installeren (link)
 3. Start daar de MW_OSD_GUI executable om de tool te starten;
 4. Maak eerst verbinding door aan de linkerkant op de knop USBSE…. te klikken.

Stap 6 :: Uploaden van fonts

Fonts zijn lettertypen. Deze hebben de extensie *.MCM
Begin met het uploaden van de fonts voordat je instellingen doet (het kan wel maar nadat je fonts geupload zijn reboot de OSD en zijn je gemaakte instellingen verloren. Tijdens het uploaden van fonts kun je ook beter niet andere settings opslaan.)

3

Stap 7 :: aansluiten OSD aan de Flip32 FlightController

Nu alles ingesteld is kunnen we de OSD aansluiten, zorg voor je eigen gemak dat je makkelijk bij de programmeer pennen kan komen zodat je aanpassingen snel even kan toepassen zonder dat je heel je drone uit elkaar moet halen.

Je hoeft voor de OSD geen specifieke aanpassingen te doen in de software van de FC, uiteraard als je gebruik wil maken van monitoring features zul je deze aan moeten zetten maar dat heeft geen effect op de werking van de OSD deze wordt namelijk aangesloten op een seriële poort op de Flip32+.

Zet tussen de TX van de OSD en de RX van de Flightcontroller een weerstand (500 – 1500 Ohm) dit zorgt ervoor dat je ook met de main battery aangesloten de FC kan programmeren. eigenlijk zorgt die weerstand ervoor dat de FTDI module op de FC de OSD overruled op de seriele poort.

Zo sluiten we de OSD aan: (Geel en groen onderin)

6

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *